Skip to main content
EBW® of Experiential BodyWork®

EBW® als WERKKADER voor de INTEGRATIE van LICHAAMSWERK & PSYCHOTHERAPIE.

In EBW® wordt gedacht, gewerkt en geschreven vanuit een domein-overstijgende positie.

Inzichten en technieken vanuit lichaamstherapie en psychotherapie worden samengebracht in één behandelproces.

EBW® is geen nieuwe therapie maar biedt een vakdomeinoverstijgend werkkader om anders te leren kijken en denken over het lichaam van de patiënt dat meestal spreekt, soms ook zwijgt maar vooral ‘moeilijk doet’.

Het vertrekpunt van EBW® is het leren bewust worden van je lichaam, van jezelf en alles wat zich daarin kan verschuilen aan onrust, spanning, pijn & trauma.

Binnen EBW® worden verschillende therapeutische instrumenten vloeiend met elkaar verweven. Zo kan naast aanraking en ademwerk gebruik worden gemaakt van bewust bewegen, verbeelding en het tot verhaal komen.*

De keuze hierin is niet toevallig maar vertrekt vanuit een visie op hoe het lichaam zich in de verschillende levensfases ontwikkelt en zo verschillende lagen kent waarop gewerkt kan worden. Dit gelaagde lichaam bekijken we als de toegangspoort tot de belevingswereld van de patiënt.

Dit ONTWIKKELINGSDYNAMISCH DOORDENKEN is een specifiek kenmerk van EBW® en  betekent dat de manier hoe wij de wereld en onszelf benaderen mede wordt bepaald door ontwikkelingsniveaus of fulcra’s, en hoe wij deze als mens hebben doorlopen. 

EBW® werd ontwikkeld door Joeri Calsius. Na zijn opleiding tot klinisch psycholoog, kinesitherapeut, osteopaat, cultuurfilosofie specialiseerde hij zich verder tot lichaamsgericht psychotherapeut.

EXPERIENTIAL BODYWORK®

  • Behelst een werkkader voor geïntegreerd lichaamswerk en is dus geen nieuwe therapie.
  • Biedt een transdiciplinaire kapstok aan om anders te leren kijken en denken over het lichaam van de patiënt dat meestal spreekt, soms ook zwijgt maar heel vaak ‘moeilijk doet’.
  • Een specifiek kenmerk is het ontwikkelingsdynamisch doordenken van het lichaam en vervolgens praktisch vertalen naar het gelaagde lichaam als toegangspoort tot de belevingswereld van de patiënt.
  • De praktijk gebeurt via een drietal peilers geïntergreerd lichaamswerk:
    • Het werken met aanraking en diep weefselwerk / hands-on lichaamswerk
    • Werken vanuit bewegen en ademwerk / hands-of lichaamswerk
    • Werken vanuit ruimte tot spreken en expressie

*Persoonlijke noot: Als lichaamsgericht psychotherapeut is het een onmogelijke zaak alle behandelwijzen die binnen EBW® aan bod kunnen komen aan te bieden. Elke (lichaamsgericht) (psycho)therapeut kent zijn eigen expertise maar ook zijn eigen fulcra/fulcra’s (zwaartepunt) waar hij of zij  zich in meerdere of mindere mate comfortabel bij voelt. Dit heeft uiteraard zijn invloed binnen het therapeutisch werk met cliënten. Van hieruit leek het mij een interessante zaak de verschillende behandelwijzen voor EBW® samen te brengen tot één groepspraktijk. Eén sterk team van therapeuten die op een transdisciplinaire wijze kijken, denken en spreken vanuit EBW® als bril.

Molenstraat 14, 9250 Waasmunster